Najó, igazából ezt a sütit én neveztem el mirázs szeletnek (a nevemből kifolyólag).
A diós-vaníliás szelet újra gondolása. Amikor jöttek a locsolók (a szomszéd 2 kisfiú, keresztapám és a fia), akkor ezzel kínáltam őket, de elrontottam a sütést. Tehát az elrontott sütivel kínáltam őket és annyira tetszett nekik, hogy rögtön recept cserébe bonyolódtunk, meg dobozolásba, hogy vihessenek haza. Hát akkor jöjjön ennek a sikertörténetnek a titeket érintő része:D :
Hozzávalók:
tésztához:
3 tojás
10dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg darált dió
csipet fahéj (ez a kedvencem, szóval hintsük bátran)
1 dl tej
1 dl olaj
fél cs. sütőpor
krémhez:
na és itt jöt a rontás: 1 cs. vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
30 dkg vaj/margarin
3 tojássárgája
fél kk vanília aroma
de nem kell bele cukor!!!!
tojáshab:
3 tojásfehérje
12 dgk cukor
fél citrom reszelt héja+leve
reszelt csokoládé a díszitéshez
Elkészítés:
A tésztához szétválasztjuk a 3 tojást, és a tojássárgájából, a tejből, az olajból és a liszt feléből pépet készítünk. A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd belekeverjük a pépet. A maradék liszttel elkeverjük a diót, a fahéjat és a sütőport, aztán a masszába forgatjuk. A tésztát papírra fektetett tepsibe borítjuk (vagy vajas-lisztesbe), és 160 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.
A vanília pudingporból és a tejből hagyományos módon pudingot főzünk (cukor nélkül), hozzáadjuk az aromát is. A többi hozzávalót összekeverjük, majd a meleg pudingot beleforgatjuk a keverékbe.
A krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elkenjük.
A tojáshabhoz a tojásfehérjét és a cukrot habbá verjük, a vége felé belecsurgatjuk a citrom levét, és a reszelt héját is hozzákeverjük. A tojáshabot a vaníliakrém tetejére kenjük, és reszelt csokoládéval díszitjük.
Persze a habot lehet hab alappal és fixálóval készíteni (én úgy tettem)!
Na tehát a csoda abban rejlik, hogy a tészta is és a hab is édes, de a puding nem. Egy harmónikus ízvilágot teremtünk. Édes-és nem édesszájúaknak is ajánlott.