Már egy hónapja nem írtam, viszont a képek (amik nem sikerültek túl jól:D) és az elkészített (és mellesleg bevált) receptek gyűltek. Úgyhogy most, hogy franciát kellene tanulnom fel is teszek 1-2-t közülük!
A kép katasztrófális, mert elfelejtettem, hogy kéne képet készíteni és mire észbe kaptam, addigra elfogyott, csak pár darab maradt. A rossz hír, hogy ezért nem születtek jó képek, a jó hír, hogy biztos, hogy finom a süti:D
1) piskóta:
Hozzávalók:
- 6 tojás
- csipetnyi só
- 18 dkg (finom) kristálycukor
- 18 dkg liszt
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet és a cukrot kimérjük.
- A tojások fehérjét a sóval habosra verjük. Hozzáadjuk kanalanként a cukrot, és kemény habbá verjük. A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztet beleöntjük (esetleg egyszerre beleszitáljuk) és lapáttal, vagy kanállal beleforgatjuk.
- A masszát előkészített 26 cm átmérőjű kerek formába öntjük. 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.
(az enyémben 2 lap sima piskóta van és egy lap csokis, tehát lehet úgyis sütni, hogy 1 sima piskóta, 1 csokis, aztán 2 vegyes tortát készíteni)
2) Krém:
Hozzávalók:
50 dkg ricotta vagy túró
15 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja (esetleg citrom)
6 dkg puha vaj
10 dkg joghurt
pár szem meggy
porcukor a díszitéshez
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a túrót és a joghurtot (elvileg zselatinnal fixálnom kellett volna, de én elfelejtettem, a hűtőben önmagától fiált).
A kihűlt piskótá(kat) 3 részre szeljük, majd megtöltjük a töltelékkel (én baracklekvárral megkentem a piskótákat egyébként), a meggyeket felvágjuk es minden réteg túró tetejét meggyel megszórjuk. az utolsó piskóta lapot porcukorral hintjük meg. Hűtőbe tesszük 1 órára, aztán felszeletelem.